NTP-MKO-16-0177 azonosító számú

MÚLT-kor című pályázat

                                                                                             

 

A MÚLT-kor pályázat lehetővé tette, hogy az iskola tanulói közvetlen közelről is

megismerkedjenek a citerával és meg is szólaltassák ezt a népi hangszert.

A népi hangszeres zene egyik legelterjedtebb hangszere a citera, melynek készítése Hódmezővásárhelyen ősi hagyományokkal rendelkezik. A manapság használt citera elődeiről az első írásos emlékek az 1200-as évekig vezethetők vissza, melyet mindenki maga készített, így aztán majd minden tanya és városi ház szobájában ott lógott a citera a mestergerenda mellett. A dél-alföldi pusztai emberek, uradalmi cselédek, falusi és tanyasi parasztok, szegény emberek hangszere volt. A citera magyar, népi, húros hangszer, amelyet pengetéssel szólaltatnak meg. Asztalra fektethető, legegyszerűbb változatában téglalap alakú hasáb formájú.

Iskolánk tanulóit Gál Tibor, ismertette meg a hangszer fortélyaival, aki az Országos Arany minősítéssel rendelkező algyői Hagyományőrző Citerazenekar tagja. A zenekar tagjai fontosnak tartják az utánpótlás nevelését, ezért citeraszakkört működtetnek, illetve felkérésre ellátogatnak iskolákba, óvodákba is.

Hitvallásuk:

„Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog,

ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.” (Kodály Zoltán)

A jó hangulatú foglakozások keretében diákjaink megismerték a citera felépítését, bepillantást nyertek a hangszer használatába, kipróbálták a pengetési módokat és megtanulták a Hinta-palinta című gyerekdal eljátszását. A foglakozásokon Tibor bácsival együtt énekeltek népdalokat citerakísérettel.