Konfirmandus kirándulás a Zemplénben

   Izgalmasnak ígérkező kétnapos kirándulásra kaptak meghívást a Csongrádi Református Egyházmegye konfirmandusai. 45 fővel, köztük 17 hódmezővásárhelyi fiatallal telt meg a busz. Az út Vizsoly, Gönc és Sárospatak településeket célozta; a Zempléni-hegység csodás, későnyári csúcsaira vezetett. A vizsolyi Öreg Nyomdász Vendéglőben bográcsban készült finom ebéddel vártak minket.

 „A nyomdaszínház színpadán és nézőterén – unalmas program helyett – részt vehetnek egy olyan vidám, izgalmas, ugyanakkor ismeretgazdag interaktív előadáson, ahol a nézőközönség adja a színtársulatot. Lesznek vitézek, daliák, hősszerelmesek és „primadonnák”! Közösen eljátsszuk, hogyan készült el az első, magyar nyelvre fordított Biblia, milyen volt annak történelmi és műszaki-technikai háttere. Megértik majd a kicsik és a nagyok is, hogyan és miért jött létre Vizsolyban a korszak legnagyobb nyomdatörténeti bravúrja.” – szólt a meghívás a programra.

            Az első, teljes, magyar nyelvű bibliafordítás Vizsolyban látott napvilágot 1590. július 20-án. Elterjedt a fordító nevét megőrző Károlyi/Károli Biblia kifejezés is. A temploman megcsodálhattuk a kiállított Bibliát, a vastag, hűvös falak között Isten dicsőítésére is sor kerülhetett.

           További utunk Göncre vezetett. Itt hunyt el 1591-ben Károlyi Gáspár, akinek szobra a református templom kertjében látható. A templomban és a kiállításon testvéri szeretettel kalauzoltak minket a gyülekezet gondnokai. A Sárospatakon töltött éjszakai pihenő után kissé borongós idő fogadott minket, de nemsokára előbújt a nap, s kellemes kirándulóidőben jutottunk el a református kollégium parkjába s épületébe. Ez az iskola az ország egyik legrégebben fennálló református oktatási intézménye. 1531-ben, a reformáció szellemében alapították.  Az évszázadok során hazánk számos nagy alakja töltötte diákéveit az ország legnevesebb iskolái között számon tartott eme intézményben.


A kollégium udvarán álló egyemeletes épületben kapott helyet a Múzeum, a Berna-sor egyetlen épülete (1772-ben épült) annak a korszaknak és stílusnak magán viselt jegyeivel, amelyet protestáns kollégiumi barokknak nevezünk. Ez az az épület, amelyet nem bontottak le a XIX. századi újjáépítéskor sem. 

Megismerkedhetünk a kollégium viszontagságos történetével, különösen érdekesek a rekonstruált osztálytermek. A többi szobában a pataki református egyház története és művészete a téma. Itt figyelemre méltók a szépséges hímzett úrasztali terítők, melyek közül jónéhányat személyesen Lorántffy Zsuzsanna készített.

Kipróbálhattunk néhány fizikai kísérletet rekonstruáló eszközt, mely különösen a fiúkat hozta lázba.

Pollack Mihály által tervezett, stílusában a pannonhalmi apátság könyvtárával rokon, klasszicista nagykönyvtár gyűjteménye igen lenyűgöző, a 450 ezer kötet között számos ritkaságot őriznek. A könyvtár mennyezetén egy festett térhatású kupolát láthatunk, és a tudományt és a művészetet megjelenítő allegorikus alakokat.

Végül felsétáltunk a sárospataki Rákóczi-várhoz, mely falainak tövében erőt gyűjtöttünk a hazafelé vezető hosszú útra.

 

Hazaérkezésünkkor egy hatalmas eső emlékeztetett Isten szavaira: 

Megnyitja néked az Úr az ő drága kincsesházát, az eget, hogy esőt adjon a te földednek alkalmas időben, és megáldja kezednek minden munkáját.

 

V. Mózes 28;12


Lantosné Schmidt Klára tanítónő