Élménybeszámoló - Határtalanul

2022. június 2-7.

0. napok - május, előkészítés

Kezdeti lépés: az útvonal, a látnivalók ismertetése és mindenki kiválasztotta a számára tetsző helyszínt.

Majd elkezdődött a munka. Ismertetők készültek, s próbáltunk a templomi szolgálatra, illetve az összetartozás napjára. Az ismertetőkből információs füzet állt össze. Elkészítettük csapatunk zászlaját is.

1. nap - június 2., csütörtök

Nagyszalonta: Arany János Múzeum

Érdekes történeteket hallhattunk az Arany családról, megtekinthettük használati tárgyaikat és a fotelt, melyben a költő örökre elaludt.

Nagyvárad: Ady Endre Múzeum, Csucsa: Boncza kastély

Megállapítottuk, hogy nagyon szép helyen élt ifjú feleségével Ady.

Körösfő: református templom

Egy gyöngyszem, érdemes megtekinteni. Köszönjük a lelkész (Károly Károly) helytörténeti előadását.

2. nap - június 3., péntek

Torda: sóbánya

Lent a sóbányában jó hűvös volt. Kezdetben nagyon magasan voltunk, majd sok - sok lépcső megmászása után kerültünk a bánya látogatható részének legaljára. A tériszonyosoknak ez nem volt egy előnyös program, de attól élveztük.

Torockó: Székelykő

Az időjárás és a helyiek javaslata alapján Székelykő helyett a torockószentgyörgyi várat látogattuk meg. Kezdetben morogtunk a cseréért, de szuper délután volt! Nagyon szép volt a kilátás, de nagyon fárasztó volt felmenni. Megérte. Lett egy új társunk, sőt több is.

3. nap - június 4., szombat

Marosvásárhely: Várkert

Szerencsénk volt, bemehettünk a templomba, s megemlékeztünk az Összetartozás napjáról. Szépen szólt a hangunk.

Korond: Többen még nem jártunk ilyen vásárban. Látványos volt.

Farkaslaka: Tamási áron sírja, szülőháza

Szejkefürdő: Orbán Balázs sírja, a Mini Erdély maketteken megtekintettük azokat a várakat is, melyek nem fértek bele a programjainkba. Javasoltuk, hogy jövőre is jöjjünk.

4. nap - június 5., vasárnap

 

Rugonfalva: Megismerkedtünk a felsőbb évesektől már sokat emlegetett Zsuzsika néni erdőjével és gyógynövényeivel, majd bővítettük tánctudásunkat.

Székelykeresztúr: Ünnepi pünkösdi istentiszteleten vettünk részt, ahol egy keresztelőnek is tanúi lehettünk, majd bemutattuk mi is szolgálatunkat. A kínálmány eseményén újra megtapasztaltuk a magyarság vendégszeretetét.

Ivómezeje: Madarasi Hargita

Gyönyörű táj, a traktoros utazás felejthetetlen élmény. A különleges időjárás még szebbé varázsolta a napunkat. A kürtőskalács már csak hab volt a tortán.

5. nap - június 6., hétfő

Fehéregyháza: Segesvár Petőfi emlékhely, Óváros

Közös verseléssel megemlékeztünk a költőről, megkoszorúztuk az emlékművet, majd barangoltunk kicsit az óvárosban. A diákok hídja és a Drakula múzeum is sokaknak tetszett. Többen a ládafestő székely bácsival beszélgettek hosszasan. Sajnáltuk, hogy az óratorony figurái mozdulatlanok maradtak, a torony nem zenélt, mikor ott jártunk.

Gyulafehérvár: vár, katolikus székesegyház

Egy kedves néni sok érdekes információt osztott meg velünk a templom történetéről, a kor katolikus ábrázolási szokásairól. A toronyból a kilátás feledtette a megmászása nehézségeit. A tanáraink által hirdetett fotópályázat érdekesebbé tette a szemlélődésünket a várban.

6. nap . június 7., kedd

Déva: vár
A felvonó nem működött, így újabb gyalogos várhódításra indultunk. Választhattunk, erőnktől függően 2 útvonalon mentünk fel. Mikor teljesen felújítják, még szebb lesz a vár, mint most. Örömmel fogadtuk fáradozásunk jutalmát, az energiapótlást.


Arad: vértanúk emlékhelye
Közös verseléssel emlékeztünk, koszorúztunk, s mécseseket gyújtottunk. Rengeteg élménnyel, fáradtan értünk haza, de megállapítottuk, minden évben jó lenne ilyen kirándulást tenni! Köszönjük!

/Az alábbi képekre kattintva a galéria teljes képernyőben nyílik meg./