Hírarchivum (2020)

Október 23-ára emlékezünk

A szovjet hatalmak, akik megláncolva tartották a magyarok kezét, és akiknek magyarországi jelenléte valóban teljes létezésünket fenyegette, hosszú évtizedekig megszállva tartották az országot. Ebben az időszakban nem lehetett templomba, hittan órára járni, nemzeti színű zászlónk helyett a szovjetek vörös lobogóját kellett használni. Az 1956-os fiatalokra ugyanaz volt jellemző, mint a ma: fiatalok, hecesek, igazságszeretők, bátrak voltak. Az október 23-i felvonulásnak is ők lettek a főszereplői Budapesten. Jobb életkörülményeket, a magyar címer használatát, március 15-e szabad megünneplését kérték. Este egy mobil rádiós kocsit telepítettek a Parlamenthez, és innen közvetítettek rádióadást a telefonvonalak segítségével. A Rádiónál dördültek el az első lövések. Férfiak és nők ragadtak fegyvert az elnyomó hatalom ellen, akik közül sokan megsebesültek, és még többen meghaltak. Budapest lángba borult, a szovjet tankok érkezéséről az egész világ értesült.


Estére gyere a térre, Estére gyere a térre,

Fegyvert is hozzál magaddal, mert nekünk most harcolni kéne,

Anyánknak ne szólj egy szót se, ránk vár most a dicsőség fénye,

Bátorság ébred szívünkben, de Anyánknak ne szólj egy szót se.


Lehet, hogy holnapra vége, eljön a szabadság végre,

Ha mindenki kijön a térre,

Emeld fel a lyukas zászlót, emeld fel testvér az égig,

Hol tízmillió magyar szív egyszerre dobban vagy vérzik.


Lesz, aki tisztel majd érte, hogy mindenki kijött a térre,

S a világ csak tétlenül nézte, hogy vérben úszott a béke,

Rossz érzés támad szívemben, hallom már jönnek a tankok,

Magunkra maradunk árván, és egyedül vívtuk a harcot.

                                                                     (Tóth Ilona)

A megemlékezésről készült felvétel elérhető az alábbi linkre kattintva:

https://www.youtube.com/watch?v=cWrPAHt2190&feature=youtu.be

Iskolai mesemondó verseny

Iskolánk idén is csatlakozott a Fenntarthatósági témahéthez

Diákjaink a környezetvédelem, légszennyezés, szelektív hulladékgyűjtés és újrahasznosítás, elsivatagosodás, permakultúrás gazdálkodás témaköröket dolgozták fel. 

Fenntarthatósági témahét

Őszi szünet

Október 6-án reggeli áhítaton emlékeztünk az 1849. október 6-án Aradon kivégzett 13 vértanúra. 171 évvel ezelőtt véget ért egy szabadságharc. Egy harc, amely azért zajlott, hogy a magyar nép önállóan élhessen, hogy a magyarok maguk dönthessenek az őket érintő fontos kérdésekben. Azért, hogy lehessen magyarul beszélni, magyarul tanulni, magyarként élni annak, aki magyarnak vallja magát. A szabadságharc elbukott, a császári csapatok túlereje nyert. Az ünnepi megemlékezésre az 5.a és 5.b osztályos tanulók készültek Nagy Gyöngyi tanárnő segítségével.

Képre kattintva indul a videó

Rácz Miklós, Dombi-Kiss Botond, Körtvélyessy Lőrinc, Kiss Bátor Koppány, Csanki Csanád,

Buzási Hanna és Erdős Marcell

Aradi vértanúkra emlékezünk

Tudjátok, hogy október 4. az Állatok Világnapja?

"Először Firenzében, egy 1930-ban tartott környezetvédelmi konferencia keretén belül merült fel először az Állatok Világnapjának (Word Animal Day) gondolata. Az október 4. azért lett kiválsztott nap, mert ez Assisi Szent Ferenc halálának napja, egyúttal emléknapja is. Ez a nap tisztelgés az állatok védőszentje, Assisi Szent Ferenc előtt, aki már a XIII. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell. ami körül vesz minket, legyen az élő, vagy élettelen. 

Az állatok világnapjának alapelve, hogy az állatok boldogabbá teszik életünket, segítőtársként ás barátként gazdagítják mindennapjainkat. Az ünnep célja, hogy az ember és az állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára."

/Forrás: https://wwf.hu/archiv/az-allatok-vilagnapja/

Az ez alkalomból meghirdetett "Állati szelfi" fotópályázatra beküldött fényképeket

itt nézhetitek meg!

Mindenkinek gratulálunk! Köszönjük a szebbnél szebb szelfiket!

Állatok Világnapja

Október 1-jén került megrendezésre a Városi Stadionban a Megyei Atlétika Ügyességi Csapatbajnokság. A versenyre egy fiú- és egy lánycsapattal nevezett iskolánk. A tanulók 10x200m-es vegyes váltófutásban, kislabda hajításban, valamint távolugrásban mérettettek meg. A népes csapatok között iskolánk felső tagozatos küldöttsége a középmezőnyben végzett.

GRATULÁLUNK!

Atlétikai Csapatbajnokság

"A mese örök. A mese pedig azért örök, mert a közönsége is örök. Amíg gyerekek vannak, addig mese is lesz, és a gyerekek sem változnak lényegesen, alapállásuk örök. Mert mi a gyerek viszonya a világhoz? Meg akarja ismerni, és meg akarja hódítani, és ebben segít többek között a mese is." (Csukás István)

Benedek Elek, a nagy mesemondó születésnapján, szeptember 30-án ünnepeljük a Magyar Népmese Napját. Erről a napról mi is megemlékeztünk; a gyerekek magukra öltötték legkedvesebb mesehősük jelmezét, majd szünetekben a Magyar népmesék epizódjait nézték az épület több pontján felállított kivetítőn.

Magyar Népmese Napja

"Ha pedig versenyez is valaki, nem nyer koszorút, ha nem szabályszerűen versenyez." (2Tim.2,5)

A 2020/2021. tanévben iskolánk is csatlakozott a Magyar Diáksport Napja elnevezésű diáksport mozgalomhoz, amelyet szeptember 25-én tartottunk az iskola udvarán. Az órák közötti szünetekben zenével kísért táncos mozgásformákkal ismerkedtek diákjaink, majd a füves udvaron barátságos kötélhúzásban mérték össze erejüket a pedagógusokkal megerősített csapatok. A délelőtt folyamán a legkisebbek is tiszteletüket tették a Deák Ferenc utcai iskolaépületben. Sportos kihívásokat teljesítettek, próbára tették merészségüket, ügyességüket a váron kialakított akadálypályán, végül fogdalmat tettek, melyben megígérték, hogy mindig udvarias, szorgalmas, illedelmes tagjai lesznek a szőnyis közösségnek. Jutalmuk egy-egy szelet torta lett.

Képre kattintva indul a videó:

 


Magyar Diáksport Napja

Kedves Diákok!


A Magyar Népmese Napja alkalmából hirdetett

Net-Penna Online tollforgató versenyt

ajánljuk figyelmetekbe:


Pályázni lehet minden olyan szabadon választott témában megírt mesével, verssel, verses mesével, amely címében vagy szövegében szerepel a Csodamag szó. A versenyzők között értékes tárgynyereményeket, könyvutalványt, társasjátékot, informatikai nyereménytárgyat sorsolnak ki. A beküldött pályamunkákat online módon és szöveges dokumentum formájában kell beküldeni; maximális terjedelem 5 db A/4-es oldal. Egy pályázó több alkotással is versenyezhet.

 

A beküldés határideje: 2020. szeptember 30.

Eredményhirdetés: 2020. október 15.

Egyszeri regisztrációs díj:  508 Ft /fő

További részletek a www.orbiinfo.hu/versenyek oldalon találhatók.

Tollforgató verseny

Oldalak