Izgatott gyerekekkel telt meg a Németh László Városi Könyvtár olvasóterme szeptember 24-én délelőtt 10 órakor. Nem más, mint Bosnyák Viktória gyermekkönyvíró érkezett vendégségbe, hogy író-olvasó találkozót tartson a "Kulcs az olvasásához" programban részt vevő gyerekekkel. Az elmúlt tanévben az írónő Mantyusok című könyvének első és második részét olvasták, és a hozzá tartozó feladatlapot oldották meg a kihívásra vállalkozó könyvszerető másodikos osztályosok.
Bosnyák Viktória – mindenki nagy örömére - a kutyáját is elhozta, akit be is mutatott a hallgatóságnak. Válaszolt a gyerekek kérdéseire. Válaszaiból kiderült, hogy a méltán népszerű első könyvét, a Tündérboszorkány-t, ajándékként írta a gyermekeinek. Eddig 30 könyve jelent meg, de folyamatosan készülnek az újabb művek. Néhány éve már Dudás Győző készíti a könyvekhez tartozó illusztrációkat, aki be is mutatta kreativitását: kutyákat, mantyusokat, banyákat varázsolt a rajzlapokra. Az írónő felolvasott legújabb könyvéből a Tikk-takk-ból, amely szórakoztató története mellett a hagyományos, számlapos óra leolvasásának megtanulásában is segíti a kicsiket.

 Leonardo Da Vinci, a reneszánsz polihisztora

Művész? Feltaláló? Zseni? Minden kétséget kizárva Leonardo Da Vinci a reneszánsz kor legnagyobb művésze volt. Az elmúlt héten két felsős osztállyal látogatást tettünk a BFMK interaktív kiállításán. Leghíresebb műveinek reprodukciója mellett, a kiállításon több tucat- az művész eredeti tervei alapján készült- találmányával is találkozhattak a gyerekek.

 

„Da Vinci egy úgy nevezett polihisztor volt, aki több fajta tudományban is nagyan jól teljesít, ért hozzá. Sokat tervezett az akkor még jövőbeli embernek. A kiállítás bemutatta a találmányait, festményeit, fegyvereit, ezáltal jobban megismerve a zseni munkásságát.                                                                                                         

 Zseniális találmányokat készített, amelyek segítették elérni azt a szintet, ahol most tartunk. Például a mai búvárruha, békaláb, helikopter, repülő és sok más hadászati- és gépészeti eszköz, amelyek alapjául szolgáltak a jövőbeli elkészítésükhöz.”

                                                                            Bajusz Netti és  Benyhe Boróka 8.b osztály


 

 

 Az Agrárminisztérium a 2021. évi Föld Napja alkalmából meseíró pályázatot hirdetett a beporzó rovarokrólóvodások, általános- és középiskolások számára. A gyerekeknek beporzó rovarokhozkapcsolódó mesét kellett írniuk, a meséiket illusztrációval díszítették.

A pályázati felhívásra beérkezett mesék közül többkörös bírálatot követően 70 mesét javasolt megjelentetésre a zsűri, köztük a 4. a osztályos Berecz Emese és Timár Bori „Virág-világ” című meséjét. A kiválasztott mesékből online mesekönyv készül, mely a későbbiekben az interneten lesz elérhető.

 

 GRATULÁLUNK!

 

"Hűség sarjad a földből és igazság tekint le a mennyből."

                                                    Zsoltárok 85:12

Augusztus 31-én tartottuk tanévnyitó istentiszteletünket az Ótemplomban, melyet az 1., az 5. osztályosok és szüleik jelenlétében rendeztünk. Igazgató asszony az alábbi szavakkal köszöntötte a jelenlévőket:

"Szeretettel köszöntelek Benneteket, első osztályosokat, és titeket, a felső tagozatot kezdő ötödikeseket, akik ma itt összegyűltetek. Különös izgalom minden érkezés, a mai is ilyen számotokra. Miért? Mert pontosan akartatok a helyszínen lenni, semmiről nem szeretnétek lemaradni, testet, lelket díszbe öltöztetve mutatjátok be magatokat. Ti, aprócska magokként, Hódmezővásárhelyen, a Szőnyi református iskolában jó földbe kerültetek, Istennek kedves facsemetéi lesztek a Pávás házban. Gabi, Judit, Szilvia, Brigitta, Aliz és Éva néni, mint óriások vigyáznak majd Titeket, és segítenek nektek. Csak figyeljetek rájuk, legyetek szorgalmasak, hallgassatok mindazokra a felnőttekre, akik bölcsességükkel, mint óriások, itt ülnek körülöttetek!"

A Deák Ferenc utcai épületben szeptember 1-jén ünnepi áhítattal nyitottuk meg az új tanévet. Judit néni így köszöntötte a tanárokat, diákokat:

      "Ahogyan a kis herceg fordította élete idejét a rózsájára, úgy tettétek és teszitek ti is a diákjaitokért, és ugyan tapasztaljuk, hogy semmi sem tökéletes, de így lesznek a ti diákjaitok is a világ minden rózsájánál fontosabbak számotokra. Ti gyermekek pedig vegyétek észre, milyen ölelésben tart titeket Isten a tanáraitokon keresztül.  Mert Isten másként nem is tehetne, önmagát meg nem tagadhatja. Köszöntöm itt a székhelyen a második osztályokba járó kicsiket, ismerjétek meg mihamarabb ezt a székhely birodalmat, ami a mai naptól a ti iskolai otthonotok lett. Ugyanakkor elköszönök a két legidősebb évfolyamtól, a hetedik, nyolcadik osztályok az új szárnyunkban folytatják tanulmányaikat. A megnyitót követően a Petőfi utca 6. szám alatti falakba diákéletet költöztetünk a bevonulásunkkal. Isten népének életében nem ez az első honfoglalás, kívánom, hogy a hittan órák ki- és bevonulás bibliai történeteiből merítsetek erőt, és higgyetek Isten ígéretében! Úgy vagyunk a kezén, hogy Ő bennünket hűtlenül el nem hagy, és idejében tekint ránk igazságával."